Anlita en målare eller måla om själv? Vi vägleder dig och hjälper dig göra ett val!

Ny färg på väggarna är ett enkelt sätt att ge hela hemmet en uppfräschning. Men ska man måla om själv eller anlita en professionell målare? Här går vi igenom fördelar- och nackdelar med båda alternativen.

måla om själv eller anlita målare

Ibland får man en stark längtan av att vilja förnya sitt hem. Och då kan det vara frestande att slänga upp både soffa och matstolar på Blocket. För visst är det möblerna som skaver? Eller är det kanske dags att flytta? Ta det lugnt, säger vi. Det finns en bättre lösning.

Ofta räcker det med att måla om för att bli nykär i sin bostad. Men frågan kvarstår – ska man anlita en målare eller måla om själv? Det diplomatiska svaret är att det finns för- och nackdelar med båda (precis som allt annat i livet). Här går vi igenom alternativen så får du avgöra själv!

Måla om själv

Fördel 1: Det är billigare

Att måla om själv är snällare mot plånboken. Vi rekommenderar att du gör en inköpslista för att få en översikt av vad arbetet kommer att kosta. Har du bra verktyg hemma eller behöver du handla nya? Färgaffären kan hjälpa dig att räkna ut hur mycket målarfärg du behöver till ytan du ska måla om.

Fördel 2: Det kan gå snabbt

Om du bara ska måla om ett rum går det oftast rätt snabbt. Undantaget är om rummet har snedtak, stuckaturer eller trånga utrymmen. Då kan detaljarbetet ta lite längre tid.

Om du vill få ett snyggt och jämnt resultat är det viktigt med ett ordentligt förarbete. Undersök rummen som ska målas – är väggarna smutsiga? Finns det hål som behöver spacklas och slipas? Se också över skicket på lister, karmar och dörrar. Behöver de målas om?

Anlita en målare

Fördel 1: Ett grundligt förarbete

För ett fläckfritt resultat utan ojämnheter är som sagt förarbetet viktigt. Om du målar om själv finns det en risk att du fuskar med förarbetet (eller så vet du inte vad som behöver göras). En professionell målare undersöker väggarna noggrant och slipar, sandpapprar och spacklar. Ett proffs vet precis vad som behöver göras och jobbet blir ordentligt gjort.

Fördel 2. Ett perfekt resultat

Vi tvivlar inte på dina målarskills, men resultatet kommer att blir snyggare om en målare gör jobbet. Det är lätt hänt att man tar för mycket (eller för lite färg) och slarvar med förarbetet när vardagen rullar på i vanlig ordning. Hunden ska rastas, middagen ska lagas och barnen ska nattas – kanske kan jag speeda upp processen lite? Vi förstår hur du tänker. Men om du har mycket att stå i så rekommenderar vi att du anlitar en målare för att få ett fläckfritt resultat.

Fördel 3: Du kan ta det lugnt

Föreställ dig att slippa rodda i målningen själv. Ett proffs kommer och tar hand om allt. Behöver vi säga mer? Du får ett fint resultat utan att behöva lyfta ett finger.

Fördel 4: Måleriarbeten ingår i rotavdraget

När du ska anlita en målare kan du dra nytta av ROT-avdraget som innebär en skattereduktion på 30% upp till 50 000 kronor av arbetskostnaden. Det behöver därför inte bli så dyrt som du tror. Här kan läsa mer om rotavdraget och vilka villkor du behöver uppfylla för att ha rätt till det.

Vill du hitta en bra målare?

Hos Servicefinder kan du enkelt hitta en målare för ditt målerijobb. Och det är hur enkelt som helst! Så här funkar det:

  1. Skapa en gratis förfrågan där du berättar vad du behöver hjälp med.
  2. Vi matchar ihop dig med bra målare där du bor.
  3. Jämför målarnas offerter och omdömen och välj ett företag.