Takrenovering
Dags att lägga om taket? Även om livslängden på ett tak är lång, så behöver man ibland lägga nytt eller renovera / laga det befintliga. Vi håller med, renovera tak låter inte som något man vill göra själv. Låt oss svara på frågorna: vad kostar det att renovera eller lägga om taket och hur hittar man rätt takläggare, till rätt pris?
Servicefinder är en marknadsplats för tjänster, som exempelvis takrenovering, och vi har tusentals betygsatta och kontrollerade leverantörer som kan hjälpa dig fixa ditt tak.
Ange ditt postnummer här intill, så är du på god väg på att få just ditt tak åtgärdat, till rätt pris!
» Vår tjänst är alltid gratis och helt utan förpliktelser!
Offerter på takrenovering
Att ta in offerter från någon som kan lägga om ditt tak, eller hantverkare generellt, kan kräva en del tid och engagemang. Överlåt det jobbet åt oss! När du lämnat en förfrågning här (det tar bara ett par minuter), samlar vi in prisförslag och offerter åt dig - och bara från företag som faktiskt kan, vill och har tid att byta eller renovera ditt tak när du vill.
Priserna och offerterna du får in blir ditt beslutsunderlag och vi gör det lätt för dig att välja takläggare genom att ställa offerterna sida vid sida, länka till företagens omdömen och referenser och samla dina och företagens meddelanden på samma plats.
När du granskat prisförslagen och jämfört takläggarna, först då behöver du bestämma dig för om du vill ha hjälp från en professionell takläggare, eller om du vill ge dig på takrenoveringen på egen hand.
Gör därför så här – innan du köper läkt och tegel själv – fyll i en helt gratis förfrågan här. Vem vet - kanske blir du förvånad över hur prisvärt det är att anlita en byggfirma att renovera taket, eller hur tryggt det känns med garantier, certifikat och expertis. Du kan i lugn och ro jämföra pris och omdömen innan du bestämmer dig.
Du förbinder dig inte för något för att du frågar - att renovera taket blir lätt med Servicefinder!
Om du ändå vill renovera taket själv
Självklart kan det bli billigare att själv lägga om taket, men det kräver förstås att du har både tid och kunskap. Här har vi några tips för dig som vill renovera ditt eget tak:
Hur ofta ska man byta tak?
Tak är olika – det finns tak med tegelpannor, betongpannor, plåt eller olika plastmaterial, eller helt enkelt med enbart takpapp. Hållbarheten för olika takmaterial varierar, men brukar anges till 30 år för tegel, hälften för ett papptak och längre för plåttak. Men om du har bemödat dig om att sköta och underhålla ditt tak kan livslängden lätt bli minst det dubbla. Byt alltid trasiga eller spruckna tegelpannor och håll mossan borta. Lyft på några takpannor för att kontrollera. Om läkten börjat ruttna eller underlagspappen har torrsprickor är det dags att börja fundera på ett takbyte. Har du kallvind kan du också titta efter eventuella rötskador underifrån.
När kan jag lägga om taket?
Det går att göra arbetet året runt, även vintertid. Snö är faktiskt bättre än regn, eftersom det är lättare både att arbeta i snö och att hålla fukten borta. Men oavsett årstid måste du se till att täcka utsatta delar av taket där underlaget, oftast trä, ligger oskyddat med en presenning när arbete inte pågår.
Hur går en takrenovering till?
Först ska det gamla taket rivas – takbeläggning, läkt och takpapp måste normalt bort. Om takbeläggningen är tegel, var försiktig med takpannorna – de som är i gott skick kan återanvändas för att spara pengar. Är vindskivorna dåliga ska de också tas ner. Sedan ska taket inspekteras noga. Är råsponten (takbrädorna) frisk? Hittar du fuktskadade eller murkna ställen måste kanske hela taket, plus eventuell isolering, bytas och då hamnar vi lite utanför denna diskussion. Är alla plåtarbeten (runt takvinklar, skorstenen, ventilationsrör, takkupor, takfönster och liknande) hela? Om inte, behövs hjälp av en plåtslagare. Därefter ska ny underlagspapp rullas ut och fästas och ny läkt (ströläkt och bärläkt) ska spikas fast. Sist ska takbeläggningen läggas ut och fästas, vilket skiljer sig en del mellan till exempel tegel och takplåt. Tänk på att taktegel är tungt – arbetet är mödosamt och tar tid. Avsluta med att sätta dit nya vindskivor om de gamla behövde bytas.
Tänk på säkerheten! Att byta tak kräver byggställning!
Om huset är högre än en våning måste du ha en byggställning och gärna annars också – takarbete från en stege är farligt och tegel är tungt. Arbeta också alltid med en godkänd livlina. Byggställningen kan du hyra – även med montering. Inte oväntat har vi en kategori här på Servicefinder för just byggställningar och montering av dem, så om du bara vill ha ställningen, men vill göra resten själv, då kan du få pris på hyrd byggställning här. Vi skulle ändå föreslå att du ber om pris på hela jobbet först – våra takfirmor har förstås byggställningen med sig när de ska lägga om ditt tak och den bör ingå i offerten.
Vad kostar det att byta tak, om jag anlitar en takläggare?
Runt 1500-2000 kronor per kvadratmeter, om man ska våga sig på en gissning. Tidsåtgången för ett takbyte beror förstås på takets storlek, men också på material, befintligt skick, vinklar, beslag och genomföringar. Men räkna med minst två veckor för en normalvilla om arbetet utförs av två hantverkare. Sedan tillkommer materialet - underlagspapp, läkt och takbeläggning, kanske nya vindskivor och plåtbeslag. En grov uppskattning som kan ge dig lite vägledning är alltså "ett par tusen per kvadratmeter tak" - och tänk då på att takets yta oftast är mycket större än husets.
Men du kan ju göra gratis offertförfrågningar här! Du kan få offerter på just din takläggning genom att svara på några enkla frågor. Det tar ett par minuter, men kan spara dig mycket ansträngning.
Hur lång garanti är det på ett takbyte?
Jättebra fråga - och en du bör ställa till alla leverantörer som ger dig pris på takarbetet. Tänk då inte bara på att takläggaren lämnar en lång garanti, på minst tio år eller mer, utan också på att garantin bara är värd något om företaget finns kvar. Vi kontrollerar alltid våra takläggare, så att de har F-skatt, är momsregistrerade och har en allmänt sund ekonomi, men det kan vara värt att titta på hur länge företaget varit i takbranschen, vad de har för omdömen sedan tidigare och att de har takläggning som en huvudsyssla.
Hur fungerar Servicefinder?
Berätta vad du behöver hjälp med, vi skickar ditt uppdrag till relevanta företag.
Inom kort får du offerter från kvalificerade företag som vill hjälpa dig.
Jämför offerter och omdömen och välj företag. När jobbet är klart – lämna ett omdöme.
Lyckade exempel på takrenovering
Byte av vindskivor på en enplansvilla i Järfälla
januari 2023
Renovering av plåttak i Skurup
november 2022
Omläggning av tak i Norrtälje, inom 3 månader
juni 2024
Vanliga frågor om takläggning
Vår ambition är att du ska hitta en bra hantverkare för ditt byggprojekt. Rent praktiskt går det till så att du skapar en gratis förfrågan på vår hemsida och beskriver jobbet du vill få utfört. Vi matchar sedan ihop dig med hantverkare i ditt område. När byggfirmorna tar kontakt med dig har du möjlighet att jämföra såväl omdömen som offerter innan du väljer ett företag för jobbet.
Alla våra anslutna hantverkare har genomgått en kvalitetssäkring där vi kontrollerat att de är godkända för F-skatt och att de har aktiva bolag. Vi gör även dagliga kontroller för att säkerställa att företagen inte är försatta i konkurs. Den viktigaste kvalitetskontrollen i vår tjänst är dock omdömen. Alla konsumenter som använder Servicefinder blir tillfrågade om de vill lämna ett omdöme efter slutfört arbete. På så vis vet du att feedbacken är baserad på verkliga upplevelser.
På företagens profilsidor hittar du, förutom omdömen, även certifikat och liknande. Många företag visar också upp tidigare utförda arbeten och referensjobb.
Vi rekommenderar alltid att du upprättar ett avtal med företaget / hantverkaren du väljer för att minska risken för missförstånd. Om du vill få fler tips på hur du väljer rätt hantverkare för jobbet kan du läsa mer i vår blogg.
”Rot” står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Avdraget innebär att du som ägare av radhus, bostadsrätt, villa eller radhus får skattereduktion för olika typer av renoveringsarbeten. För att ha rätt till avdraget behöver du uppfylla vissa kriterier:
- Du bor och betalar skatt i Sverige för minst 90% av din inkomst.
- Du äger bostaden. Du kan inte få avdrag för arbete som utförts i en hyresrätt.
- Du måste helt eller delvis bo i fastigheten där arbetet ska utföras.
- Arbetet måste ske inne i bostadsrätten. Yttre underhåll såsom fönsterbyte, inglasning av balkong och byte av ytterdörr är inte giltigt för skattereduktion.
- Du har betalat fakturan. Har någon annan betalat för tjänsten så kan du inte göra avdrag.
- Fastigheten är äldre än 5 år. Garage eller carport ger rätt till rot om tillbyggnaden byggs ihop med bostadshuset. Du kan däremot inte få skatteavdrag när du bygger ett nytt hus.
- Rotavdraget får uppgå till max 50 000 kronor per person och år.
- För rottjänster kan du dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden.
När du skapar en förfrågan hos Servicefinder kan du få kontakt med flera hantverkare. En rekommendation är att boka in möten med samtliga hantverkare för att de ska ha möjlighet att kolla på ditt projekt. Därefter kan du begära skriftliga offerter. Kontrollera alltid vad som är specificerat i offerten – är det hela eller delar av arbetet? Fråga även om det kan tillkomma dolda kostnader för exempelvis material, resor och städning.
Priset på hantverkartjänster varierar beroende på vart du bor och storleken på ditt projekt. Hantverkare i storstäderna är i regel dyrare än hantverkare i mindre orter. Däremot är utbudet av hantverkare större i storstäderna, vilket sätter dig i en god förhandlingssituation. Ofta kan man som kund förhandla priset en del så det lönar sig att vända sig till flera byggföretag och jämföra offerter. Det är viktigt att väga in flera faktorer när du väljer hantverkare, exempelvis omdömen och försäkringar. Det är också viktigt att du upprättar ett avtal med byggfirman du väljer. Vill du ha fler tips på hur du kan tänka när du väljer hantverkare – läs vår checklista på 8 saker du bör ha koll på för att välja rätt hantverkare.