Fasadmålning

Beskriv jobbet
Kontaktuppgifter

Vad kostar fasadmålning hos dig?

Ange postnummer
Om du inte kan postnumret kan du ange län och kommun istället

Mycket duktig, fantastiskt kvalité, snabbhet, låga priser. Trevligt bemötande!

Ska det målas eller tapetseras?
Du måste välja ett alternativ
Vad ska målas eller tapetseras?
Du måste välja minst ett alternativ
Ett välbeskrivet jobb brukar få bättre och snabbare svar.

Kontaktuppgifter

Vart ska vi skicka prisuppgifterna?
Namnet är tomt eller för kort
Du måste ange en giltig e-postadress
Du måste ange ett giltigt telefonnummer
Du måste godkänna villkoren

Har din husfasad börjat bli sliten? Någon gång vart femte till vart tionde år ungefär är det dags att måla fasaden. Det kan vara fasaderna på huset, ett garage eller kanske bara fasaden på solsidan som behöver målas om, men frågan är densamma: vad kostar fasadmålning om man inte vill måla själv och hur hittar jag rätt målare till rätt pris?

Här kan vi på Servicefinder hjälpa dig. Vi är en marknadsplats för tjänster, som exempelvis fasadmålning, och vi har tusentals duktiga leverantörer anslutna som är betygsatta och kontrollerade.

Ange ditt postnummer här intill, så är du på god väg på att få just din fasad målad, till rätt pris.

» Vår tjänst är alltid gratis och helt utan förpliktelser!

 • 4,7
 • 10 000+
  Anslutna företag
 • 11 355
  Pågående jobb
 • 24 000+
  Omdömen om företag
 • 4,6/5
  Företagens snittbetyg

Offerter på fasadmålning

Att ta in offerter från fasadmålare, eller hantverkare generellt, kan kräva en del tid och engagemang. Överlåt det jobbet åt oss! När du lämnat en förfrågning här (det tar bara ett par minuter), så samlar vi in prisförslag och offerter åt dig - och bara från företag som faktiskt kan, vill och har tid att måla ditt hus och din fasad när du vill.

Priserna och offerterna du får in blir ditt beslutsunderlag och vi gör det lätt för dig att välja genom att ställa offerterna sida vid sida, länka till företagens omdömen och referenser och så samlar vi dina och företagens meddelanden på samma plats.

När du granskat prisförslagen och jämfört målarna, först då behöver du bestämma dig för om du vill ha hjälp från en professionell målare, eller om du vill ge dig på fasadmålningen på egen hand.

Gör därför så här – innan du köper färg och penslar själv – fyll i en helt gratis förfrågan här. Vem vet - kanske blir du förvånad över hur prisvärt det är att anlita en målarfirma för jobbet, eller hur tryggt det känns med garantier, certifikat och expertis. Du kan i lugn och ro jämföra pris och omdömen innan du bestämmer dig. Du förbinder dig inte för något för att du frågar!

Om du ändå vill måla fasaden själv

Det är klart, om du har tid och kunskap – så kan det bli billigare att själv måla om huset. Här har vi några tips för dig som ger dig på fasadmålning på egen hand:

Måla fasad vid rätt temperatur - inte fuktigt och inte för kallt!

Vem man än frågar så tycks svaret vara att det inte får vara kallare än 7 grader celsius, det ska inte vara direkt solljus och inte för varmt (22–23 grader är toppen). Fuktighetskvoten i träfasader får inte vara högre än 16 % (köp eller låna en fuktmätare). En tumregel är att måla under månader som inte innehåller bokstaven R, dvs mellan maj och augusti. Hinner du inte och om du har oskyddat trä så bör du investera i någon slags väderskydd att måla under, eller så stryker du på med ofärgad träolja tills du får möjlighet att måla igen. Oljan skyddar träet mot fukt, som annars kan tränga in i träet som kan ruttna.

Vissa färger kan kanske användas i något lägre temperaturer, men då skulle vi rekommendera att du frågar någon av de stora färgleverantörerna om råd först. Kolla med Beckers, Flügger Färg, Nordsjö, Jotun (Demidekk) eller ditt favoritbyggvaruhus.

Kolla alltid väderprognosen (via Klart till exempel) innan du börjar, så slipper du överraskningar.

Välj rätt färg (inte bara kulör) när du ska måla fasad

Vilken typ av färg du ska använda på din fasad med är inte bara en fråga om vad som känns rätt eller vad som håller bäst – det handlar också till stor del om vad du har för färg på fasaden sedan tidigare. Falu Rödfärg är till exempel ingen bra grund för oljebaserad färg osv. Åter igen skulle vi rekommendera att du går igenom det med en färghandlare. Vilken typ av färg du har på fasaden idag kan du klura ut om du slipar lite på den med sandpapper – om det blir ett pulver eller damm, så är det oljefärg eller alkydoljefärg. Om färgen fastnar på sandpappret så är det förmodligen akrylatfärg. Falu Rödfärg känner du igen på att den färgar av sig om du tar på den med bara händerna. Krävs det T-röd för att få bort lite färg och den fastnar på en trasa, så är det latexfärg.

Underarbetet är viktigt – och det tyngsta jobbet

Tyvärr är själva målandet inte det "värsta", utan förarbetet med att skrapa, borsta och tvätta fasaden innan du kan måla är oftast ett betydligt större arbete än själva målandet. Här finns det återigen goda råd att få ifrån färgföretagen, men det innebär skrapning för att få bort gammal färg, slipning med slipkloss eller stålborste för att få bort alla rester, tvättning för att få bort smuts och fett och kanske behandling för att få bort eventuellt mögel. Till sist måste du täta sprickor med akrylatfog och laga andra hål och ojämnheter innan du börjar måla.

Tänk på säkerheten! Byggställning och säkerhetsutrustning

Se till att du har en bra byggställning när du målar och arbetar med fasadmålning. En stege hjälper så klart att komma upp en bit, men det är ostadigt och jobbigt att flytta runt. Har du ett flervåningshus är det ännu viktigare så klart. Du kan hyra byggställning – även med montering. Vi har faktiskt en hel kategori här på Servicefinder för just ställningsmontage - så om du bara vill ha ställningen, men vill måla själv, då kan du få pris på hyrd byggställning här! Vi skulle ändå föreslå att du ber om pris på hela jobbet först – våra målarfirmor har så klart byggställningen med sig när de ska ge ditt hus ny fasadfärg och det bör ingå i offerten.

Behöver man bygglov för att måla om fasaden?

Enligt Boverket så krävs det vanligtvis bygglov för "ändringar av en byggnads yttre utseende / fasadändringar, inom områden med detaljplan". För en- och tvåbostadshus finns dock oftast undantag, så chansen är stor att du slipper, men kolla ändå lagen (Plan- och bygglag (2010:900) 9 kap) eller hör med din målerifirma, de vet om du behöver eller inte.

Rätt pensel och rätt utrustning

Vårt sista tips är att inte snåla på utrustningen (eller färgen) när du målar din fasad. För vattenburna färger så använder du pensel med syntetborst, för oljebaserade är naturborst bättre och så vidare. Det här bör din butik där du köper färgen hjälpa till med. Chansa inte och tänk dessutom på din personliga skyddsutrustning. Du kommer förutom penslar behöva skyddskläder, skrapor, rollers, maskeringstejp, skyddsplast eller skyddspapp för mark, buskar och annat. Som sagt, prata med personalen på byggvaruhuset eller färgbutiken så du är väl rustad när du ska påbörja ditt projekt.

Vad kostar det att måla fasad, om jag anlitar en målare?

Du hittar ett utförligt svar under "Vanliga frågor och svar om fasadmålning" här nedanför.

Ett litet trähus kanske kan målas på ca 100 timmar, ett lite större tvåvåningshus kan ta 250–300 timmar. Färgen kostar från kanske 10 000:– uppemot 30 000:– för det större huset. Det kommer också skilja väldigt mycket beroende på husets skick, vad det är målat med tidigare, om det är ett eller två plan och så vidare. Som tur är så erbjuder vi ju gratis offertförfrågningar här, så du kan få offerter på just din fasadmålning genom att svara på några enkla frågor. Det tar ett par minuter, men kan spara dig dagar av arbete.

Timpriset för en målare då?

Bra fråga, det varierar som så mycket annat här i världen. Men räkna med 3–400:– per timme och uppåt. 500:-/timme är ett helt normalt pris 2023. En del bakar in resekostnader, andra ger rabatt på tiden men tar mer för material osv. Det är enklast att jämföra totalen på offerterna än att stirra sig blind på bara en del av priset. Tänk också på att du troligen får göra ROT-avdrag för arbetet, vilket ger dig 30 % rabatt på timpriset. När du får offerterna genom Servicefinder så bör kostnaden både före och efter ROT-avdrag framgå tydligt. Skulle det inte skulle göra det – fråga, då har leverantören nog glömt något eller missförstått att du är privatkund.

Lycka till!

Fasadmålning, illustration med byggställning

Hur fungerar Servicefinder?

1
Beskriv projektet

Berätta vad du behöver hjälp med, vi skickar ditt uppdrag till relevanta företag.

2
Få offerter

Inom kort får du offerter från kvalificerade företag som vill hjälpa dig.

3
Sätt igång!

Jämför offerter och omdömen och välj företag. När jobbet är klart – lämna ett omdöme.

Andra som har fått hjälp med fasadmålning

Målning och tapetsering av lägenhet i Stockholm

Jättefint bemötande, superproffsiga, snabba och hjälpsamma. Rekommenderar varmt! /Lena
– Lena
juli 2024
Home Making Stockholm

Målning ovh tapetsering av väggar i Stockholm

Mycket bra service och kvalitet i tid på allt arbete!
– Steinar Alvaer
april 2023

Målning av stuprännor och ev lekten under i Malmö

Jurgen är trevlig och lätt att ha att göra med. Noggrann och ser även andra saker som behöver åtgärdas . Vi är nöjda
– Mats Wallentheim
april 2023

Vanliga frågor och svar om fasadmålning

När det är lagom varmt, runt 20 grader.

Det längre svaret är att det beror lite på om du har skyddat fasaden mot väder och vind, eller om du målar under bar himmel. Det får framför allt inte bli för kallt, färgen mår inte bra under 7 grader och blir det alltför varmt eller direkt solljus så kan man få andra problem. Runt 20 grader är lagom, maj till augusti är lämpliga månader.

Träfasader är också känsliga för luftfuktighet, så "bra väder" är önskvärt. Har man fasadskydd så förlänger det säsongen och många målerier kan hjälpa dig även om förutsättningarna inte är optimala, så slipper du dyra investeringar.

Tänk också på att många målare är upptagna under sommarhalvåret, så att lämna en förfrågan i god tid kan hjälpa dig att hitta rätt målare till rätt pris (och framför allt hitta ett måleri som ställer upp när du vill).

Du får räkna med en timkostnad för en målare på 300-600:- / timme beroende på erfarenhet, var i landet det är, och om du kan utnyttja ROT-avdraget eller inte. En professionell målare klarar runt 3-4 kvadratmeter per timme, så du bör kunna göra ett överslag baserat på hur stor din fasad är.

Materialkostnaden för en fasadmålning kan vara från "någon tusenlapp" för en mindre fasad, till ganska många tusen för ett helt / större hus eller dyrare färgval.

I en intervju med Lars Grundberg på Lars Grundberg Måleri så angav han att en "typisk 2-våningsvilla på 200 kvadrat kostar ca 50 000 - 100 000:-", men att det kan avvika beroende på fasadens skick.

Så, kanske man kan tycka att "ja det är dyrt", men å andra sidan är det inte så ofta man målar om fasaden och det blir tyvärr ännu dyrare att inte måla fasaden regelbundet, då skador kommer uppstå på huset.

Om man har gott om tid och är duktig så kan man så klart spara arbetskostnaden genom att måla om huset själv, men sannolikt blir material, ställningar och skyddsutrustning dyrare. Det är också ett ganska tungt arbete.

Vår tjänst gör det enkelt för dig att få offerter på just ditt hus och vi föreslår att du börjar där. Att lämna en offertförfrågan är väldigt billigt (gratis faktiskt), så du har inget att förlora!

Budgetera också för fasadunderhåll i tid. Vänta inte till sista sekunden och ta hela smällen på en gång, utan försök avsätta lite pengar löpande till en fond för underhåll under de år som du inte behöver måla.

Kanske!

Grundregeln är att det krävs bygglov för "nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av byggnaders yttre utseende".

Det kan alltså behövas bygglov om man ändrar kulör eller avsevärt påverkar byggnadens yttre (sätter in fönster eller liknande). Det här gäller inom områden med detaljplan:

För mindre en- och tvåbostadshus finns vissa undantag, men vi rekommenderar att du kontrollerar med Boverket på deras sidor om Bygglovsbefriad ändring av en byggnads yttre utseende innan du börjar måla din fasad.

Professionella målerier och målare kan så klart hjälpa dig. Dels vet de om du behöver ansöka om bygglov och dels kan de flesta hjälpa dig med processen. När du lämnar en förfrågning här på Servicefinder kan du nämna att du behöver hjälp med bygglovet i fritextrutan.

Ja.

ROT-avdraget gäller ombyggnad, tillbyggnad, underhåll och reparation näör du anlitar ett företag för att utför tjänsten. Målning av hus, fasader och liknande ingår definitivt i ROT-avdraget.

Företagen som lämnar offerter i vår tjänst kommer säkerligen att lämna prisuppgift med ROT-avdraget angivet. Det finns vissa skatteregler du måste känna till, men högst sannolikt betalar du bara 70 % av arbetskostnaden.

ROT-avdraget gäller dock inte material, så kontrollera med företaget vad ROT-avdraget gäller i offerten, om det inte tydligt framgår. Måleriföretagen hanterar avdraget åt dig och det bör vara avdraget redan när du får fakturan.

Från bloggen

2023-04-24
Idag vill vi dela med oss av några av våra favorittips på billiga men effektiva sätt som lyfter ditt hem. Ibland kan det kännas som att en totalrenovering är det enda sättet att förbättra ditt hem, men det finns faktiskt många småsaker du kan göra som kommer göra en stor skillnad, utan att lägga en förmögenhet. Så, låt oss ta en titt på några av dessa idéer och se om det finns något som passar dig och ditt hem!
2022-01-04
En pågående pandemi och mer hemmatid. Det har fått svenskarna att renovera och fixa i hemmet flitigt. Det märks i både byggvaruhus och hos oss på Servicefinder. Ditt län är inget undantag. Men det finns såklart vissa renoveringar som varit mer populära än andra. Här är en lista på de mest populära hemmaprojekten under året som gått – län för län.
2020-04-06
Här reder vi ut vilka tjänster som är godkända respektive icke godkända för rotavdrag. Det skiljer sig nämligen om du har småhus, bostadsrätt eller ägarlägenhet.

En intervju med en erfaren fasadmålare

Lars Grundberg på Lars Grundberg Måleri  har arbetat med fasadmålning sedan 1976. Under alla dessa år har han hunnit måla många hus. Vi hade turen att han ville ställa upp på en intervju där han delar med sig av sin kunskap genom att svara på frågor som är bra att veta när man ska måla om huset.

Hur ofta behöver jag måla om huset?

Man brukar säga att du behöver måla om huset vart 10 år ungefär. Men det beror också på var huset ligger, ligger det precis vid havet kanske det behövs målas om lite oftare. Väder och vind kan spela stor roll. Är det ett hus som ligger i solen kan vissa kulörer bli solblekta och måste då målas om oftare precis som om det ligger vid havet och får större påfrestning.

Vilken fasadtyp håller längst, trä, betong/puts?

Jag skulle nog säga att putsad fasad håller längre än ett hus med träpanel. Trä är trä och det hör ju inte ihop med vatten. Börjar det tränga in vatten i träet då händer det grejer som inte är så bra. Därför är det viktigt att man gör förarbetet riktigt ordentligt på ett trähus.

När är bästa tiden att måla om huset?

Nu på våren är det absolut bäst att måla om huset. Det viktiga är att det måste ligga runt åtta plus eller mer dygnet runt. Målar du för tidigt på säsongen finns det risk att färgen fryser under natten eftersom nästintill alla färger man målar med idag är vattenbaserade färger.

Spelar det någon roll vad det är för väder när jag målar om?

Det är därför viktigt att det är uppehållsväder. Börjar det regna innan färgen hunnit torka då rinner färgen av och arbetetet måste göras om. Det beror just på att det är vattenbaserade färger man oftast använder när man målar om nuförtiden och de måste hinna torka ordentligt.

Mitt i sommaren och om det är stekhett ute då är det inte heller så bra att måla eftersom det är lite jobbigt att måla i stekande hetta.

Vilken färg ska jag välja vid fasadmålning?

Först och främst måste du veta vad det är du har för färg på huset idag. Är det linoljefärg måste all färg skrapas bort och i vissa fall kan du behöva byta panel. Det kan du ta reda på genom att låta en färgrepresentant komma och titta på huset eller så kan du skrapa bort en bit färg och låta den bli analyserad i färgaffären.

Vattenbaserad färg eller akrylfärg som det heter finns i många olika kulörer och är vattenlöslig. Det är den som används idag när man målar om hus. De stora varumärkena som Flügger och Beckers är bra, och även Demidekk  är bra men är tre gånger så dyr som de andra.

I äldre hus som blivit ommålade flera gånger under sin livstid är det mycket bra om man vet vilken färg det målades med när det var nytt. Jag gjorde ett jobb för ett par år sedan och skrapade bort all färg efter konstens alla regler men efter två veckor hade det blivit stora blåsor på fasaden. Det visade sig då att huset hade målats med linoljefärg när det var nytt men det gick inte att se eftersom det hade målats om efter det. Då var det bara att riva och sätta upp en ny panel på huset.

Vad är det viktigaste att tänka på innan jag målar om huset?

Det viktigaste är att se hur det ser ut, sen börjar man renskrapa och sen rengöra fasaden. Det är nog det viktigaste. Är det ett hus som är målat i falu rödfärg då är det bara att rengöra genom att borsta rent med en piasavakvast. Det beror på att falu rödfärg är en slamfärg. Det är därför man kan bli röd på kläderna om man går emot en husfasad som är målad i falurött. Med andra ord är det lite lättare förarbete med falu rödfärg.

Behöver jag alltid måla med grundfärg innan jag börjar måla om huset?

Om det har flagnat, då ska man skrapa bort färgen först och sedan olja det. Därefter grundmålar man huset men man måste inte grundmåla hela ytan utan man målar på de ytorna som är trärent. Är det en träfasad där färgen har flagnat så kan det blir ett stort jobb för då måste fasaden skrapas först och det kan ta ett par veckor beroende på hur stort huset är.

Hur lång tid ska jag räkna med att det tar att måla om huset? (en villa på 200 kvm)

Det är jättesvårt att säga för det beror ju på hur det ser ut. Är det en helt ny panel då går det på en vecka. Behövs det skrapas då kan det ta ett par till tre veckor, allt beror på hur det ser ut. Det kan också vara så att ändträet är ruttet och då behövs hela panelen bytas ut.  Det är därför det är så viktigt att jag får komma ut och titta på huset så jag ser i vilket skick det är i och då kan jag lättare göra en bedömning över hur lång tid det ska ta.

Vilka är de vanligaste felen en husägare gör när de ska måla om huset?

Det är nog att man inte lägger på och behandlar ändträet tillräckligt ordentligt som man ska. Det är den viktigaste punkten och något som man behöver göra jättenoga. Här måste man ligga och krypa under husgrunden och verkligen göra det ordentligt.

Vad kostar det att måla om huset? Låt säga en tvåvåningsvilla på 200 kvadrat för att ta ett exempel.

Det är jättesvårt att säga men ungefär 50.000-100.000kr men sen beror det ju såklart på skicket, måste huset skrapas först då blir det ju mer än så. Därför är det viktigt att jag får komma ut och titta på huset innan jag lämnar en offert.

Vilka verktyg behöver jag för att måla om huset?

Det beror ju helt och hållet på vad du behöver göra men t ex stora fasadpenslar och skrapor.  Roller som du lägger på färgen med behövs men stora fasadpenslar är det viktigaste. Sen beror det ju också på vad det är för panel.

Kan jag som husägare göra något innan jag anlitar en målare för att förenkla för målaren?

Ja absolut, röja buskar och blommor runt om huset, är det några man är rädd om  får man se till att täcka över dem så de inte kan ta skada. Det kan behövas sättas upp en ställning och så är det ju stegar och som kan skada buskar och blommor. Det är också bra att plocka bort saker som sitter uppskruvade på väggarna. Kortfattat så är det viktigt att det är rent och städat runt huset. Man vill kunna komma fram direkt till  huset och inte börja tänka på att klippa buskar. Ställ dig frågan vad är i vägen och plocka bort om allt som är i vägen.

Vad är viktigt att tänka på när jag ska anlita en målare?

Försök ta in fem olika offerter och jämför. Ta inte alltid den som är billigast. Skiljer det 20-30.000 då kan man ju börja undra varför det företaget är så mycket dyrare och de andra så mycket billigare. Välj en firma med fast pris. Kolla upp hur företaget ser ut och om de har F-skatt. Fördelen när man går genom Servicefinder är ju att du vet att företaget har F-skatt så du behöver inte göra det jobbet själv. Det är en trygghet. Be om ett fast pris även om det kanske är ett företag som säger att de tar 400kr/h. Du tänker att det låter billigt men sen tar det fyra gånger så lång tid. Då ångrar du att du inte tog ett fast pris.

Ska jag fråga om några specifika certifikat och försäkringar?

Det kan vara bra att fråga vad företaget har för försäkringar och även fråga om de är med i någon organisation för då har man uppbackning därifrån. Jag är med i Måleriföretagen för att ge ett exempel. Är man som jag med i en organisation samt har en företagsförsäkring då är både du och jag som företagare skyddade. Du kan också ringa till organisationen och säkerställa så att företaget är med där för att vara på den säkra sidan. Vi har något som kallas för Nöjd Kund Garanti när man är medlem i Måleriföretagen och det kan vara en trygghet för dig.