Bygga altan 2023, vad kostar det och behövs bygglov?

Vill du bygga en ny altan, bygga ut eller reparera en befintlig altan? Då har du kommit rätt!

Vi hjälper dig att hitta rätt snickare som hjälper dig att fixa din altan. Du får flera prisförslag och får veta vad det kostar, om du behöver bygglov, förslag på lämpliga material osv. Alla våra snickare är kontrollerade och de flesta har omdömen, så du kan välja rätt snickare för just din altan.

Servicefinder är en marknadsplats för tjänster. Vi bygger inte din altan, men vi hittar snickaren som gör det! . Beskriv jobbet och få svar direkt från våra duktiga hantverkare som kan och har tid att bygga just din altan.

» Gratis och utan förpliktelser väljer du den snickare som är bäst för dig!

Beskriv jobbet
Kontaktuppgifter

Vad kostar altanbygge hos dig?

Ange postnummer

Så trevliga och proffsiga. Väl utfört jobb!

Vad kostar altanbygge{{#if zip_city}} {{zip_city}}{{else}}{{#if municipality}} {{municipality}}{{/if}}{{/if}}?

Få prisförslag från företag{{#if county}} {{county}}{{else}} i ditt område{{/if}}
Fler detaljer?

Kontaktuppgifter

Vart ska vi skicka prisuppgifterna?
Namnet är tomt eller för kort
Du måste ange en giltig e-postadress
Du måste ange ett giltigt telefonnummer
Du måste godkänna villkoren

Vad kostar det att bygga altan?

Vi vet på ett ungefär vad det kostar att bygga altaner, men varje uteplats är unik - en del vill ha altanen i markhöjd, andra vill bygga den på plintar (stolpar), någon vill ha tryckimpregnerat trä, andra vill ha underhållsfritt och kompositmaterial. Kanske vill du ha tak över din altan?

Vi vet inte vad du vill bygga, men vi vet att vi har hundratals snickare i hela landet anslutna till vår tjänst och när du lämnar en förfrågan här, så kommer du få flera offerter och prisförslag. Oftast samma dag.

När du lämnar en förfrågning får du beskriva ditt uppdrag fritt, du kan skicka upp ritningar eller bilder på platsen där du vill bygga altanen. Några kanske vill komma och titta på plats, men sannolikt kommer du veta vad din nya altan kostar, i detalj, redan i morgon.

Altanbygge - ungefärlig kostnad per kvadratmeter

Att bygga en "vanlig" altan med tryckimpregnerat trä, kostar runt 1000:- till 1500:- per kvadratmeter om det är i marknivå och det inte krävs markarbeten. Men som vi nämnt, det här är en grov uppskattning av priset och du kommer behöva fråga några hantverkare om exakta priser för din altan. Dessutom har du förmodligen rätt till ROT-avdrag för arbetsdelen, vilket kan sänka din kostnad med 30 %. Vilket material du väljer spelar så klart en stor roll också, men lite drygt en tusenlapp/m2 är åtminstone ett riktmärke.

Gäller ROT-avdraget om man bygger altan?

Ja, ROT-avdraget gäller arbetsdelen på ditt altanbygge. Skattereglerna är värda att kolla upp, men för 2023 så gäller att du kan dra av 30 % av arbetskostnaden (upp till 50000:-). Tillsammans med RUT-avdraget så får du maximalt dra av kostnader upp till 75000:-.

Hur utnyttjar man ROT-avdraget?

Det är enkelt, du ber företaget att göra avdraget åt dig. Alla våra anslutna hantverkare vet hur man gör och när du får din faktura så kommer ROT-avdraget redan vara gjort. De flesta kommer specificera ROT-avdraget redan i offerten, så du enkelt kan se skillnaden i pris.

Behöver man bygglov för att bygga en altan?

Vanligen behövs inte bygglov när du bygger en altan i marknivå. Men det finns undantag och du bör ta reda på vad som gäller för bygglov på din ort. Om du anlitar en hantverkare från Servicefinder så kommer de säkerligen att veta vad som gäller. Det är byggnadsnämnden i kommunen som avgör om det krävs bygglov eller ej, och utförlig information hittar du på boverkets sidor om bygglov för altaner och uteplatser.

Vad händer om man bygger en altan utan bygglov?

Först och främst, sök bygglov innan du bygger. Om du chansar finns risken att du måste återställa marken, dvs riva altanen, och du kommer sannolikt att drabbas av sanktionsavgifter som kan vara dyra. Om du är nyfiken på vilka konsekvenser det får att bygga altan utan bygglov, så kan du läsa kapitel 9 i Plan- och bygglagen här. Vi tycker du ska lägga pengarna på din altan i stället för avgifter, så fråga hellre byggnadsnämnden först och bygg sedan.

Kan man bygga altan själv?

Nej.

Va?

Ok, det är klart att du kan bygga din altan själv om du har tid och kunskap. Det finns inget i lagen som säger att du inte får bygga på din egen tomt (så länge du har bygglov). Däremot tycker vi att du ska kontrollera priser från professionella snickare först - det är ju möjligt att det är billigare än du tror att få hjälp att bygga altanen. Hur många har inte spenderat större delen av sommaren med hammaren i hand och bleka snickarbyxeränder i solbrännan i stället för att få altanen byggd på någon vecka och sedan bara fått njuta av uteplatsen med en paraplydrink i handen?

Så vårt tips, inte helt oväntat, är att du lämnar en förfrågan hos oss (visst sa vi att det är gratis?) och jämför offerterna först. Därefter kan du bestämma om det är värt att bygga altanen själv.

Andra som fått hjälp att snickra - vi bygger inte bara altaner

Täcka en trapp på ca 20 steg i Stockholm

Avgörande blev också Bemötande, Punktlighet och Kvalitet. Vi är supernöjda med utfört arbete. En mycket positiv kontakt vi fått för olika uppdrag i vår Brf. Kan varmt rekommenderas.

Bygga innervägg med dörröppning i Stockholm

Mycket nöjd med både bemötande/kommunikation, tydlighet i offert, arbetets utförande och framför allt resultatet! Kan varmt rekommendera RK Bygg & Entreprenad.

Sätta upp ett trappräcke som trillat ned i trappan och kapa och sätta faste en skarvlist i Haninge

Hade ett brådskande uppdrag och han kom samma dag. Bra pris och fantastisk servicekänsla. Gjorde verkligen det lilla extra!