Fasadmålning - måla din fasad själv eller anlita målare?

Fasad

Vart tionde år ungefär är det dags för fasadmålning, huset behöver målas om och du står inför valet att måla din fasad själv, eller anlita en målare att göra jobbet åt dig.

Här får du flera prisförslag, gratis och utan förpliktelser!

Offerter från fasadmålare

Ska vi börja med det enklaste? Att ta in prisförslag från ett antal duktiga målare är ett bra beslutsunderlag. Är det för dyrt, då kan du gå vidare med våra tips för att måla din fasad själv, men hittar du en bra leverantör till ett rimligt pris, så lovar vi att det är värt det.

Gör så här – innan du börjar köpa färg och penslar – fyll i en helt gratis förfrågan här och skjut upp beslutet om du ska fixa fasaden själv tills du fått några prisförslag att jämföra med. Du kan i lugn och ro jämföra pris och omdömen innan du bestämmer dig. Du förbinder dig inte för något bara för att du frågar!

Ska du ändå måla fasaden själv?

Det är klart, om du har tid och kunskap – så kan det bli billigare att själv måla om huset. Här har vi några tips för dig som ger dig på fasadmålning på egen hand:

Måla vid rätt tidpunkt, inte fuktigt och inte för kallt!

Vem man än frågar så tycks svaret vara att det inte får vara kallare än 7 grader celsius, det ska inte vara direkt solljus och inte för varmt (22–23 grader är toppen). Fuktighetskvoten i träfasader får inte vara högre än 16 % (köp eller låna en fuktmätare). En tumregel är att måla under månader som inte innehåller bokstaven R, dvs mellan maj och augusti. Hinner du inte och om du har oskyddat trä så bör du investera i någon slags väderskydd att måla under, eller så stryker du på med ofärgad träolja tills du får möjlighet att måla igen. Oljan skyddar träet mot fukt, som annars kan tränga in i träet som kan ruttna.

Vissa färger kan kanske användas i något lägre temperaturer, men då skulle vi rekommendera att du frågar någon av de stora färgleverantörerna om råd först. Kolla med Beckers, Flügger Färg, Nordsjö, Jotun (Demidekk) eller ditt favoritbyggvaruhus.

Välj rätt färg (inte bara kulör) till din fasad

Vilken typ av färg du ska använda på din fasad med är inte bara en fråga om vad som känns rätt eller vad som håller bäst – det handlar också till stor del om vad du har för färg på fasaden sedan tidigare. Falu Rödfärg är till exempel ingen bra grund för oljebaserad färg osv. Åter igen skulle vi rekommendera att du går igenom det med en färghandlare. Vilken typ av färg du har på fasaden idag kan du klura ut om du slipar lite på den med sandpapper – om det blir ett pulver eller damm, så är det oljefärg eller alkydoljefärg. Om färgen fastnar på sandpappret så är det förmodligen akrylatfärg. Falu Rödfärg känner du igen på att den färgar av sig om du tar på den med bara händerna. Krävs det T-röd för att få bort lite färg och den fastnar på en trasa, så är det latexfärg.

Underarbetet är viktigt – och det tyngsta jobbet

Tyvärr är själva målandet inte det "värsta", utan förarbetet med att skrapa, borsta och tvätta fasaden innan du kan måla är oftast ett betydligt större arbete än själva målandet. Här finns det återigen goda råd att få ifrån färgföretagen, men det innebär skrapning för att få bort gammal färg, slipning med slipkloss eller stålborste för att få bort alla rester, tvättning för att få bort smuts och fett och kanske behandling för att få bort eventuellt mögel. Till sist måste du täta sprickor med akrylatfog och laga andra hål och ojämnheter innan du börjar måla.

Tänk på säkerheten! Byggställning och säkerhetsutrustning

Se till att du har en bra byggställning när du målar och arbetar med fasadmålning. En stege hjälper så klart att komma upp en bit, men det är ostadigt och jobbigt att flytta runt. Har du ett flervåningshus är det ännu viktigare så klart. Du kan hyra byggställning – även med montering. Vi har faktiskt en hel kategori här på Servicefinder för just ställningsmontage - så om du bara vill ha ställningen, men vill måla själv, då kan du få pris på hyrd byggställning här.

Vi skulle ändå föreslå att du ber om pris på hela jobbet först – våra målarfirmor har så klart byggställningen med sig när de ska ge ditt hus ny fasadfärg och det bör ingå i offerten.

Behöver man bygglov för att måla om fasaden?

Enligt Boverket så krävs det vanligtvis bygglov för "ändringar av en byggnads yttre utseende / fasadändringar, inom områden med detaljplan". För en- och tvåbostadshus finns dock oftast undantag, så chansen är stor att du slipper, men kolla ändå lagen (Plan- och bygglag (2010:900) 9 kap) eller hör med din målerifirma, de vet om du behöver eller inte.

Rätt pensel och rätt utrustning

Vårt sista tips är att inte snåla på utrustningen (eller färgen) när du målar din fasad. För vattenburna färger så använder du pensel med syntetborst, för oljebaserade är naturborst bättre och så vidare. Det här bör din butik där du köper färgen hjälpa till med. Chansa inte och tänk dessutom på din personliga skyddsutrustning. Du kommer förutom penslar behöva skyddskläder, skrapor, rollers, maskeringstejp, skyddsplast eller skyddspapp för mark, buskar och annat. Som sagt, prata med personalen på byggvaruhuset eller färgbutiken så du är väl rustad när du ska påbörja ditt projekt.

Vad kostar det att måla om fasaden, om jag anlitar en fasadmålare?

Vi förstår att du frågar. Efter att ha läst ovanstående är det lätt att likt Falu Rödfärg känna sig lite matt, och det framstår som ganska rimligt att anlita en professionell målare att göra jobbet. Vi har en hel sida om vad det kostar med fasadmålning, men för att ändå svara på frågan: ett litet trähus kanske kan målas på ca 100 timmar, ett lite större tvåvåningshus kan ta 250–300 timmar. Färgen kostar från kanske 10 000:– uppemot 30 000:– för det större huset. Det kommer också skilja väldigt mycket beroende på husets skick, vad det är målat med tidigare, om det är ett eller två plan och så vidare. Som tur är så erbjuder vi ju gratis offertförfrågningar här, så du kan få offerter på just din fasadmålning genom att svara på några enkla frågor. Det tar ett par minuter, men kan spara dig dagar av arbete.

Timpriset för en målare då?

Bra fråga, det varierar som så mycket annat här i världen. Men räkna med 3–400:– per timme och uppåt. En del bakar in resekostnader, andra ger rabatt på tiden men tar mer för material osv. Det är enklast att jämföra totalen på offerterna än att stirra sig blind på bara en del av priset. Tänk också på att du troligen får göra ROT-avdrag för arbetet, vilket ger dig 30 % rabatt på timpriset. När du får offerterna genom Servicefinder så bör kostnaden både före och efter ROT-avdrag framgå tydligt. Skulle det inte skulle göra det – fråga, då har leverantören nog glömt något eller missförstått att du är privatkund.

Lycka till!

Mycket väl utförd fasadmålning o byte av lockpanel, väldigt nöjd. Trevligt bemötande. Rekommenderas!

Andra som har fått hjälp med fasadmålning

Putsning och målning av delar av fasad i Täby

Jobbet bestod i att putsa om delar av en fasad, samt putsa en grund. Jobbet utfördes väl, till rimligt pris och i tid.

Putsa källarfasad i Tyresö, inom 3 månader

Puts och tilläggsisolering av fasad på källarvägg. Arbetet kändes proffsigt och blev väldigt snyggt. Det blev gjort i tid. Vi är väldigt nöjda.

Målning av vindskivor i Upplands Väsby

Fick ett bra pris på målning av våra vindskivor och en fasad. Killarna kom i tid och utförde arbetet noggrant. Vi är mycket nöjda.