ServiceFinder har kartlagt: Renoveringshysterin tar över Sverige

Att renovera sin bostad blir populärare för varje dag som går. De flesta av oss passar på att renovera när vi är lediga: 90 % av oss renoverar eller bygger under sommaren och 54% av svenskarna ägnade nyligen julen åt att göra om hemma. Tjänsteförmedlingen ServiceFinder har sammanställt statistik* om vad och varför svenskarna renoverar om sin bostad till vansinne.

Det syns tydligt att vad man vill renovera och vad man prioriterar att renovera ofta skiljer sig. 17% vill helst renovera om sitt kök men de säger själva att det är troligare att de istället tapetserar eller målar om. Detta beror med stor sannolikhet på kostnaden, att renovera ett kök är mycket dyrare än att måla om och 40 % har en budget på 5.000-20.000 kr för sitt renoveringsprojekt i bostaden. Enligt ServiceFinder beror viljan att renovera på den rådande ekonomin:

– De låga bostadsräntorna gör att många får pengar över i privatekonomin och då väljer man att investera det i bostaden för att öka värdet, säger Vishal Nanda, marknadschef på ServiceFinder.

Snygg bostad ger status
I Sverige tycker 6 av 10 att ett snyggt hem ger dem högre status. Det viktigaste för att få en snygg bostad är att den är ljus (54%). Att få in mycket ljus och ha öppna ytor gör att din bostad ser större ut och det är förmodligen därför det är så populärt.

ROT-avdrag används – men är inte avgörande
Sedan ROT-avdraget infördes har det blivit lättare för fler att förverkliga sina renoveringsdrömmar. 80% av de som gör om hemma säger att de använder sig av ROT-avdraget. ROT-avdraget är däremot inte avgörande för en renovering, 70% skulle genomföra sin renovering även om ROT-avdraget inte fanns. Det beror förmodligen på att 8 av 10 ser renoveringen som en investering i bostaden istället för en utgift och det gör de helt rätt i, ett hus kan t.ex. öka 10% i värde när man sätter in en modern braskamin.

– Sedan ROT-avdraget infördes har det blivit en större acceptans att köpa tjänster. Vi ser en tydlig trend i att många hemmafixare börjar anlita professionella hantverkare tack vare ROT-avdraget, säger Vishal Nanda, marknadschef på ServiceFinder.

 

Renoveringsstatistik sammanställd av ServiceFinder