Rusningen till ROT-avdraget fortsätter

Efter att regeringens höstbudget lades fram i måndags så har efterfrågan på hantverkstjänster ökat markant. Det tolkas som att svenskarna nu försöker få tag på hantverkare innan året är slut.

– Jämfört med förra veckan så har vi märkt av en ökning på hela 50 procent i våra byggkategorier, säger Vishal Nanda, marknadschef på ServiceFinder, Sveriges största tjänsteförmedlare.

Samma mönster sågs även i våras när regeringen aviserade förslaget om att sänka ROT-avdraget från dagens nivå på 50 procent till 30 procent.

Att ökningen av antalet förfrågningar upprepas tolkas som att många svenskar är medvetna om att det finns pengar att spara på att renovera innan årskiftet, då den nya procentsatsen börjar gälla.

– Det betyder att ett arbete som idag kostar 50.000 kronor efter ändringen kostar 70.000 kronor i arbetskostnad, vilket blir en ökning på hela 40 procent. Det finns alltså en hel del pengar att spara, och vi märker att bostadsägarna förstår att det är sista chansen att hinna med årets byggprojekt, säger Vishal Nanda.

99 dagar kvar

Med största sannolikhet så kommer höstbudgeten att röstas igenom, och då kommer alltså den nya lägre procentsatsen att gälla från årsskiftet.

Vishal Nanda förstår att många känner sig stressade men vill ändå rekommendera alla som har byggprojekt inplanerade att ta in prisförslag från hantverkare, även fast flera av dom är fullbelagda.

– Polletten har trillat ned för många bostadsägare och de förstår att de kommande 99 dagarna är med största sannolikhet sista chansen att maxa ROT-avdraget. Vi rekommenderar att våra användare ska fortsätta ta in offerter från hantverkare. Även om en del är upptagna nu så är det många som behöver mer jobb framöver, så visst går det att få napp, säger Vishal Nanda.

Största ökningen: Kategorin Takläggning +170 %

(Mån och Tisdag, ökning mot v. 38)

 

Populäraste RUT och ROT kategorier just nu:

1. Badrum

2. Målning

3. Hemstädning

4. Flyttstädning

5. Snickeri

6. Elektriker

7. Takläggning

8. Rörmokare

9. Fönsterputs

10.Golvläggning

Populärste kommuner i Sverige:

1. Stockholm kommun

2. Malmö

3. Göteborg

4. Nacka

5. Västerås

6. Huddinge

7. Uppsala

8. Lund

9. Solna

10. Sollentuna

Snabba ROT-fakta:

  • Som mest får man dra av sammanlagt 50.000 kronor i ROT och RUT per år. Är det flera ägare och boende i bostaden så får man dra av 50.000 kronor var.
  • Du måste äga och bo i huset/bostadsrätten för att få rätt till ROT-avdrag. För fritidshus måste du äga och använda det.

Du får inte anlita närstående för att utföra ROT-arbetet. Men det går bra med kusiner.

Kontakt: press@servicefinder.se
Vishal Nanda, Press- och marknadschef
076-210 09 00 | 
vishal.nanda@servicefinder.se