Rusning till ROT-tjänster efter (S)-förslag

Nu oroar sig svenskarna för att en minskning av ROT-avdraget kommer slå mot deras ekonomi.
– På en vecka har förfrågningarna för hantverkstjänster ökat med över 50 procent, säger Jeffrey Singh, VD på ServiceFinder, Sveriges största tjänsteförmedlare.

Ökningen tolkas som en direkt följd av regeringens förslag om en sänkning av ROT-avdraget. Från dagens 50 procent ner till 30 procent. Förutom det så vill regeringen även halvera taket för RUT-avdrag till 25.000 kronor per år och slopa möjligheten att göra avdrag för läxhjälp.

Förra onsdagen, den 25 mars så sattes ett nytt rekord för året med över 380 förfrågningar på en enda dag, vilket är en ökning på över 45 procent jämfört med veckan innan. Och majoriteten av förfrågningarna lämnades inom byggkategorier med rätt till ROT-avdrag.

– Den oväntade ökningen är ett kvitto på att vi är starkt förknippade med att få offerter från just hantverkare. Och vi tolkar också detta som att våra användare reagerar väldigt fort på nyheten, säger Jeffrey Singh, VD på ServiceFinder.

”Oroliga över sin ekonomi”

Förslaget är tänkt att läggas i höstbudgeten efter att ha varit ute på remiss. Och om budgeten går igenom så kommer den nya lägre procentsatsen gälla från årsskiftet.

– För att få dagens avdrag på 50 procent så måste arbetet ha betalats innan året är slut. Det stressar säkert folk en hel del, och folk blir oroliga över sin ekonomi. Sänkningen betyder även att ett renoveringsarbete som idag kostar 50.000 kronor, nästa år kostar 70.000 kronor, säger Jeffrey Singh.

Nyheten om ROT spred sig även något till RUT-kategorier som Hemstädning och Fönsterputs. Från att ha fått in 71 antal städförfrågningar förra veckan, så fick ServiceFinder in 80 i onsdags.

Hur förslaget om halverat maxtak för RUT påverkat är för tidigt att fastställa då regeringen meddelade förslaget i fredags, den 27 mars.

“Ta in offerter i tid”

Jeffrey Singh vill ändå rekommendera alla som har byggprojekt planerade att ta in prisförslag från hantverkare redan nu, då det är betydligt längre projekttider.

– Vi rekommenderar att våra användare ska fortsätta ta in offerter från hantverkare, som dessutom är intresserade av att utföra arbetet. Byggprojekt tar annars onödigt lång tid om man ska vänta på någon bekant som inte riktigt har den tiden. Och vill man ha fullt ROT-avdrag så får man passa på att ta in offerter redan nu, avslutar Jeffrey Singh.

ROT (onsdag, förändring från föregående vecka)

Bygg: +50%

Största ökning: Takläggning +350%

RUT (onsdag, förändring från föregående vecka)

Städning: +12%

Största ökning: Fönsterputs +100%

Snabba ROT-fakta

  • Som mest får man dra av sammanlagt 50.000 kronor i ROT och RUT per år. Är det flera ägare och boende till bostaden så får man dra av 50.000 kronor var.
  • Man måste äga och bo i huset/bostadsrätten för ROT-avdrag. För fritidshus måste man äga och använda det.
  • Man får inte anlita närstående för att utföra ROT-arbetet. Men det går bra med kusiner.