Takläggning: TioTak svarar på frågor om tak

Ett gammalt och slitet tak ger ett trist intryck när man tittar på ett hus medan ett snyggt och fräscht tak ger ett mycket trevligare intryck. Vi har pratat med Kenneth Österberg grundare av TioTak som ger oss många bra svar på frågor gällande takläggning.

Takläggning TioTak

Tips och råd om takläggning

Börjar ditt tak se slitet ut eller har det gått så långt att det har börjat regna in? Ja, då kan det vara hög tid att se över om det behövs en takläggning. Kenneth Österberg på TioTak ger svar på frågor som är bra att känna till när du ska byta tak. 

Hur vet jag att det är dags för takläggning?

Har du ett tak med betongpannor säger industrin att livslängden är cirka 35-40 år. Vet du att det var så länge sen som taket blev lagt, då finns det ingen anledning att vänta längre. Väntar man för länge med att byta tak kan det börja läcka in i bjälklaget. Det är inte så roligt eftersom det innebär ett mycket större jobb än att bara lägga om taket. 

Hur lång tid tar det att lägga om taket på en villa som är runt 200 kvadrat? 

Kenneth säger att för TioTak tar det endast fyra dagar men för andra takläggningsföretag kan det ta upp till tre veckor. Anledningen till att TioTak kan göra det så snabbt beror på deras logistik. De använder sig av kranbilar som gör det lättare att både skicka ner de gamla takpannorna samt att skicka upp det nya virket som behövs. De nya takpannorna skickas därefter upp och på taket till takläggarna som står redo och sätta fast dem.  Detta är ett snabbt och smidigt tillvägagångssätt att lägga tak på som sparar mycket tid.

Vilket tak tycker ni är bäst att lägga? 

Så länge vi lever i Norden, så är det absolut bästa taket plåttak” säger Kenneth. 

TioTak lägger 80% av alla sina tak i Sverige i plåt. Det som är positivt med plåttak är att de kommer i hela längder och du kan måttbeställa plåtarna som ska läggas. TioTak själva erbjuder en pulverlackad stålplåt som är helt underhållsfri. Med detta kan ingenting börja växa på taket, vilket gör att det håller sig fräscht. Kenneth säger att det bara är dem som har detta tak i Sverige och att deras plåttak har en garantitid på 50 år samt är det enda taket i Norden som även har 25 års kosmetisk garanti. 

Kenneth ger tipset att inte använda den konservativa metoden där man lägger två pinnar i kors, med takpapp och råspont väldigt, tätt eftersom det leder till att det kommer in mycket fukt i taket vilket kan leda till mögel- och fuktskador.  

Kenneth berättar vidare att TioTak använder sig av 70% mer virke än vad takläggare vanligtvis gör. Det beror på att de lägger tak som släpper in mycket mer luft så att luften kan cirkulera runt och det minimerar risken för mögel- och fuktskador. Kenneth säger “våra tak är top of line, de är helt outstanding, gjorda på ekologiskt och antimögelbehandlat virke”. 

Kenneth rekommenderar de finska plåttaken framför de svenska på grund av att de svenska takprofilerna kan se lite onaturliga ut. De svenska plåttaken är lackade på ytan vilket gör att de lättare kan börja flagna och blekna i färgen. 

Vilket tak är mest populärt idag?

Plåttak börjar bli mer och mer populärt. Man börjar förstå att betongtegel på tak är tungt och att det samlas fukt samt att det kan börja växa mossa. Det är mycket mer praktiskt med plåt istället för betongtak. Plåttak med falsad plåt är mest omtyckt och det finns i många olika färger så det finns alltid något som passar för kunden. “Tittar man ute i skärgården är det väldigt många hus med falsad plåt” säger Kenneth. 

Vad kostar det med takläggning på en villa som är ungefär 200 kvadrat? 

Det är jättesvårt att säga vad en takläggning kostar beroende på omfattningen och skicket på taket. Gäller det en vanlig takläggning där takläggaren inte måste göra något extrajobb ligger ett ordinärt tak på cirka 240.000 kr före rotavdraget. TioTak gör alltid platsbesök för att kunna ge en korrekt offert eftersom det är så svårt att ge ett pris utan att ha sett taket. 

Är det garantitider på alla tak när jag låter en takfirma fixa min takläggning?

Är det ett riktigt och seriöst företag ska du ha 10 års garanti på själva arbetet och materialgarantin bestämmer tillverkaren.

Vad kan jag göra för akut åtgärd när det regnar in i huset? 

Det första du ska göra om det regnar in i huset är att lägga presenning på taket. Men det är viktigt att du tar kontakt med en yrkesman, TioTak rekommenderar ingen att själv klättra upp på hala tak och betongpannor som kanske har gått sönder. När det läcker in är det bäst att kontakta en takläggare.  “Det är lite som när ett vattenrör går sönder, då ringer du till en rörmokare till exempel” säger Kenneth. 

Undertaket är ju också viktigt, vilket material är bäst att lägga som undertak för att få det så hållbart som möjligt?

“Det bästa är att lägga råspont men sen är det ju så att enligt lag så måste vi takmästare göra en besiktning av innertaket innan vi börjar arbeta med taket. Vi går alltid upp på vinden för att se hur den gamla råsponten eller plywooden ser ut. Är det något som är trasigt eller inte ser bra ut tar vi bilder på det och så måste vi meddela kunden om detta. Det är alltid kunden som bestämmer vilka åtgärder som ska utföras.” säger Kenneth. 

Vad ska jag tänka på mer utöver själva taket om jag vill lägga det själv? 

Det viktigaste att tänka på är att ha en ordentlig ställning runt huset. Säkerheten är extremt viktig när du ska lägga tak och därför behövs en ordentlig ställning för att minimera risken för att trilla ner. Du ska aldrig använda vanliga stegar. Utöver ställning så är det precis samma som när takläggare ska lägga tak. Du måste besiktiga taket så du vet precis vilka åtgärder du måste fixa. Det som är friskt på taket kan du låta vara kvar och det som är dåligt byter du ut. Men i det stora hela så är det inte att rekommendera att lägga ett tak själv. Det är isåfall om man har ett litet uthus som behövs fixas, och isåfall är det ovanstående som är viktigt att tänka på enligt Kenneth. 

Hur viktigt är det med hängrännor?

Det är väldigt viktigt och även på uthus är det väldigt bra att ha annars rinner vattnet rakt ner från taket och det blir fukt på väggen vilket inte är bra. Därför används hängrännor och dessa behöver ledas ut från taket. 

Vad ska jag tänka på när jag anlitar en takläggare? 

Enligt Kenneth är det viktigaste att fråga om referenser.  Vidare menar han att det är viktigt är att du kollar upp så att företaget sköter sina skatter och sociala avgifter och att det är ett schysst företag. Det är också viktigt att undersöka att takläggaren har försäkringar samt att du själv har en försäkring på ditt hus.  

Ett annat tips från Kenneth är att undvika att betala handpenning, framförallt om du inte har fått några referenser så att du vet att det är ett professionellt och seriöst företag.  Ytterligare en bra att sak att säkerställa är om företaget har utbildning i hur man sätter upp en byggnadsställning för om det saknas kan det bli böter. 

Om du har ett eternittak är det viktigt att komma ihåg att det är väldigt få takläggare som kan sanera asbest. Anlitar du inte ett sånt företag som kan sanera så kan du få fruktansvärda böter för det är du som kund som i slutändan är byggherre.

Takläggning Kenneth på TioTak

”Det är en stor investering du gör när du gör en takrenovering så du måste ta dig tiden att verkligen kolla upp att det är ett seriöst företag du tänker anlita” säger Kenneth. 

Vill du få hjälp med att lägga om ditt tak? Skicka en förfrågan och få svar från professionella takläggare. 

skapa en förfrågan här