Rengöra kakel och kakelfog: Så får du bort smutsen

Smuts, fett, kalk- och mögel samlas lätt på kakel och kakelfog. Det finns många knep för att få bort det men här får du de bästa tipsen för en skonsam rengöring.

rengöra kakelfog i badrummet

I badrummet vill de flesta gärna ha det rent och fräscht. Smutsiga kakelfogar gör att hela badrummet ger ett ofräscht intryck. Lika viktigt som det är att rengöra toaletten är det att rengöra kakel och kakelfog från smuts, fett och kalk som gärna fastnar där. Det kan lätt bildas mögel om man inte rengör ordentligt vilket kan framkalla allergiska reaktioner. 

Undvik starka kemikalier som faktiskt är skadliga både för miljön och din egen hälsa. Det finns snällare produkter som du kan använda dig av istället när du ska ge oss i kast med att få bort fläckarna. Vad sägs om produkter som du kanske redan har hemma i badrumsskåpet eller i köksskåpet? 

Här delar vi med oss av de bästa produkterna för en skonsam rengöring av kakel och kakelfog:  

Väteperoxid för att rengöra kakel och kakelfog

Väteperoxid brukar användas för rengöring av sår, det är helt enkelt ett riktigt klassiskt desinfektionsmedel. Det kanske du inte trodde men det tar även bort mögel, damm och annan smuts som lätt samlas i fogarna. 

Gör så här:
Spraya fogarna och skrubba fläckarna med en borste. Låt verka i 20 minuter och skölj sedan med tvål och vatten. 

Vitvinsvinäger – din vän i köket som kan rengöra kakelfog

Det har verkligen många användningsområden och har på senare år blivit en riktigt populär produkt för just rengöring av hemmet. Fungerar perfekt för att rengöra kakelfog.  Vitvinsvinäger är antibakteriell och har en blekande effekt samt motverkar svamptillväxt. Utöver det kan den också ta bort starka lukter och lämnar en fräsch och ren doft efter sig. 

Gör så här:
Blanda vitvinsvinäger och varmt vatten i en sprayflaska, spraya och låt verka 15 minuter, skrubba med en svamp eller en borste. Skölj av med varmt vatten och torka med en trasa. Om fläckarna är riktigt envisa kan du spraya med enbart vitvinsvinäger utan att späda ut den med vatten. 

Rengöra kakel och kakelfog med bikarbonat

Bikarbonat är tro det eller ej en av de bästa produkterna för en skonsam rengöring i hemmet. Det tar bort ingrodd smuts från kakel och kakelfog samt motverkar skadliga bakterier. Har du inte bikarbonat hemma fungerar det lika bra med bakpulver men då ska du tänka på att ta lite mer eftersom bakpulver är utspätt med andra saker medan bikarbonat är rent. 

Gör så här:
Blanda 130 ml bikarbonat med hett vatten, så pass mycket vatten att det får  konsistensen som en smet. Applicera det på kakelfogen och skrubba med en borste. Låt verka i 30 minuter och avsluta med att torka rent med en mjuk trasa. 

Äppelcidervinäger – för både kropp, kakel och fog

Även äppelcidervinäger som har många hälsofördelar kommer bra till användning när du ska rengöra kakel och kakelfog.

Gör så här:
Blanda en del äppelcidervinäger med lika stor del vatten och spraya på kakelfogen. Låt det verka i 10 minuter och torka sedan med en fuktig trasa. 

Klorin – för DE aggressiva fläckaRNA

Blekmedel som klorin är väl inte den mest skonsammaste produkten men det är det som lämpar sig för de mest aggressiva fläckarna. Så, i nödfall om det är riktigt envisa fläckar får vi ändå ta och säga att du bäst får bort dem med blekmedel som klorin. 

Gör så här:
Blanda en halv liter varmt vatten med tre matskedar klorin och applicera på plattorna med en sprayflaska alternativt med en svamp. Låt verka i fem minuter, skrubba med en borste och skölj sedan av med varmt vatten.  

Universal Allputsmedel

Universal allputsmedel är precis som namnet ett putsmedel som lämpar till nästan alla material som har porösa ytor. Kort sagt kan det användas på alla ytor som tål vatten. 

I badrummet är detta perfekt när man ska rengöra kakel och kakelfog eftersom den både rengör och polerar. 

Gör så här:
Blöt en svamp och gnid den över pastan samtidigt som du kramar svampen så att du får mycket lödder på den. Applicera sedan på kakel och kakelfog. Skölj av med varmt vatten. Vill du få extra glans på kaklet kan du efterpolera med en mjuk trasa. 

Förebygg och tvätta regelbundet

Det bästa sättet att förebygga mögel, damm och annan smuts på kakelfogen är genom att tvätta det regelbundet. Ett bra tips är att alltid ha en tvättsvamp och en sprayflaska med lite rengöringsmedel i duschen och efter varje dusch tar du för vana att dra ett varv med tvättsvampen. Då slipper du de envisa fläckarna som är så svåra att få bort. 

Vi säger inte att det är en lätt match att rengöra kakel och kakelfog, är det riktigt smutsigt kommer du troligast att få stå på alla fyra i ganska många timmar innan du får det helt rent.  Missköter du rengöringen i badrummet för länge finns alltid risken att du behöver renovera badrummet och det är ju en kostsam historia som vi helst vill slippa om vi inte måste såklart. 

Vill du göra något roligare än att rengöra kakel och kakelfog? 

Bekymra dig inte, anlita en professionell städfirma som gör det åt dig. Skicka en förfrågan här, det är i särklass det lättaste sättet för att få bort de envisa fläckarna. Jämför offerter, omdömen och kolla upp referenser innan du beslutar dig för ett företag som känns rätt för dig. 

skapa en förfrågan här