Plattsättning: så lätt lägger du plattor

Vill du lägga stenplattor på tomten? Tror du att det är för komplicerat? Tvärtom, att lägga plattor behöver inte vara så svårt med rätt verktyg och lite tålamod. Här får du veta hur du går tillväga.

plattsättning för trädgårdsgång

Plattsättning till trädgårdsgång, uteplats eller garageuppfart 

Tycker du om att fixa och dona samt inte har bråttom, då klarar du absolut av en plattsättning på egen hand även om det kan ta lite tid. Det viktiga är att se till så att du har alla verktyg på plats innan du sätter igång. Känner du att det inte är något du vill göra själv? Be om hjälp av en professionell plattsättare som utför plattsättningen åt dig.

Steg för en lyckad plattsättning

Nedan ser du steg för steg hur du ska göra om du är sugen på att fixa plattsättningen själv.

Steg 1: Mät upp ytan 

För att veta hur mycket material du kommer behöva måste du mäta upp hur stor yta du tänkt plattsätta. Det enklaste sättet är att markera ut linjerna med färg. Ett annat alternativ är att använda markeringssnöre så du ser vilket område det är som ska grävas upp. Lättast är att slå ner pinnar i marken som du knyter snöret runt för att sedan markera upp ytan. Se till så att det är raka linjer samt att de går parallellt med varandra.

Steg 2: Gräv ut ytan du ska plattsätta

Att gräva ut ytan som ska plattsättas är viktigt för att det ska bli en plan yta där plattorna ska ligga. Är det ett större område som ska plattsättas kan det vara smidigast att använda sig av en grävmaskin. Är det en mindre yta går det utmärkt att gräva ut  med en spade. 

Något som är viktigt att tänka på är att du behöver ge den ett fall på 1-2 centimeter för vattenavrinningen. Med rätt lutning skyddar du således hus och andra byggnader från vatten och fuktskador. 

Hur djupt du behöver gräva beror på vad du ska använda ytan till. Är det en fin liten trädgårdsgång du ska lägga eller plattor till en uteplats då behöver du 15-25 centimeter men om du ska lägga plattor till en garageuppfart då behöver du gräva ett djup på 35-45 centimeter. Har du en mark med sämre dräneringsförmåga behöver du gräva lite djupare. 

Steg 3: Gör ytan jämn

När du har grävt klart är det dags att göra den jämn och lägga på en fiberduk. Det går mycket snabbt att lägga ut duken. Fiberduken gör så att det inte ska börja växa gräs där du anlagt med plattor. Lägg gärna fiberduken så att den sticker ut lite över kanterna. Kapa sedan duken med sax eller en kniv. 

Steg 4: Fyll på med grus och packa ytan 

Med fiberduken på plats är det dags att fylla på med grus. Bergkross eller stenkross som det också kallas. Gruset är det bärande lagret när du lägger plattor och behöver därför plattas till. Ett tips är att använda sig av en markvibrator som finns att hyra. Markvibratorn jämnar ut och komprimerar bärlagret för att undvika framtida sättningar. 

Häll ut gruset på på fiberduken och plana ut det med en kratta. För att underlaget ska bli extra tätt ska du sedan vattna ytan. Använd med fördel en vattenslang så att det blir rejält blött och sjunker ihop. Nu tar du fram markvibratorn och kör den över det blöta gruset precis som du kör en gräsklippare. Viktigt är att komma ihåg att behålla fallet på 1-2 cm/m bort från byggnader. 

Steg 5: På med stenmjölet

Nu när bärlagret är satt är det dags att hälla på stenmjölet. Stenmjöl är en mycket finkornig sand som gör att det blir lättare att jämna till ytan och framför allt bidrar den till att undvika sättning. Fördela stenmjölet jämnt och använd markvibratorn ytterligare en gång. 

Kom ihåg att kolla lutningen igen när du har lagt på stenmjölet och säkerställ så att ytan är helt jämn för nästa steg är plattorna och då är det viktigt att det är plant och fint. 

Steg 6: Nu är det dags för plattorna 

Precis som med nästan alla olika jobb i trädgården eller inne i hemmet är det förarbetet som tar längst tid men som är det viktigaste för att det ska bli ett hållbart resultat. Men nu har det äntligen blivit dags för det roliga, nämligen att lägga själva plattorna. Börja uppifrån och arbeta dig nedåt, sida till sida, rad för rad. Se till så att plattorna lägger sig stadigt i underlagen. Det kan du säkerställa genom att banka lite lätt med en klubba. Lägg plattorna med 2-3 centimeter mellan varje platta för att skapa en fog mellan plattorna.

Steg 7: Fyll med fogsand

När du är klar med alla stenarna är det dags att lägga dit fogsanden mellan plattorna. Häll sanden över stenarna och ta sedan en borste/kvast för att borsta mer sanden ner i fogarna. Sopa sedan bort överbliven fogsand framförallt om du har fogsand som härdar. Nu är du mer eller mindre klar med din plattsättning när det är gjort. 

Steg 8: Klappa dig själv på axeln

Nu är du klar med din plattsättning, se till att klappa dig själv på axeln och beröm dig själv för ett bra arbete. Njut av lite ledig tid nu. 

Känns det trots denna guide att det inte är något du vågar ge dig på att göra själv? Anlita hjälp! Vi har proffsiga plattsättare som gärna hjälper dig. 

 

Lämna en förfrågan, jämför offerter, titta på omdömen och välj den som känns bäst för dig. Det är viktigt att du ska känna dig trygg i ditt val av plattsättare. 

skapa en förfrågan här