Köpa ett renoveringsobjekt – 6 saker att tänka på!

Intresset för att köpa renoveringsobjekt är stort. Folk lockas av möjligheten att skapa sitt drömboende, men också möjligheten till vinst. Det finns dock några saker du måste tänka på för att göra en riktigt bra affär. Här listar vi våra 6 bästa tips på hur du fyndar ett renoveringsobjekt.

renoveringsobjekt

Statistik från 2020 visar att svenskarna renoverar som aldrig förr. Att vi spenderar mer tid hemma under pandemin är förmodligen anledningen till detta. Samtidigt är bostadsmarknaden het och priserna har skjutit i höjden. Intresset för att renovera och skapa sitt drömhem är med andra ord stort. Att fynda ett slitet hem, som med lite kärlek, kan bli precis som du vill ha det kan bli hur bra som helst. Kanske kan du välja en bostad i ett område som du annars inte haft råd med? Oavsett så finns det några saker du behöver tänka på innan du köper en sliten bostad. Här listar vi 6!

Har du tid att renovera?

Att planera för en renovering är a och o om den ska bli så smärtfri som  möjligt. Har du erfarenhet och kunskap om renovering sedan tidigare är det här en process som bör gå relativt snabbt. Om inte, är det viktigt att sätta av tid för att ta in råd från experter, begära offerter för att få en prisbild av vad saker och ting kostar och kolla slutpriser i området du vill bo.

Kolla på prisbilden i området

Priset på renoveringsobjekt i attraktiva områden kan lätt sticka iväg när många intressenter flockas runt möjligheten att göra vinst eller bo i sitt drömområde. I sådana lägen är det viktigt att samla på sig kunskap genom att kolla på slutpriser i området. Vad har bostäder i motsvarande storlek sålts för? Har de legat högt upp, haft balkong eller andra fördelar som höjt kvadratmeterpriset? Ju mer information du har om vad din bostad är värd, desto större är chanserna att göra en bra affär.

Gör en budget

Innan du slår till och köper en bostad för hundratusentals eller miljon(er) kronor behöver du räkna in renoveringen i din budget. Kolla på bostadens skick och vad för typ av arbete som krävs. Är det enklare renovering som att måla om, byta köksluckor eller lägga nytt golv? Då kommer det troligtvis inte att bli så dyrt. Om du å andra sidan ska renovera kök och/eller badrum kan det bli dyrare. Är det ett hus som ska renoveras är det viktigt att kontrollera tak, grund, fasad och badrum. Kom ihåg att räkna in mindre materialkostnader i din budget, t ex målarfärg och lister. De kan verka oviktiga, men den totala kostnaden skenar lätt iväg när dessa adderas på varandra.

Budgetera för oförutsedda utgifter

Att renovera blir ofta dyrare än vad du trott så ha alltid med en post för oförutsedda utgifter. Posten ska vara 10- 15% av den totala budgeten. På så  vis skyddar du dig mot oförutsedda kostnader du egentligen har inte råd med.

Buda smart

När du räknat med renoveringen i din budget så är det dags att sätta ett pristak för objektet du är intresserad av. Sätt gärna ett ojämnt tal på ditt pristak,  då många har jämna miljon eller 100-tusental som max. Det är lätt att dras med i en budgivning så kom ihåg att hålla huvudet kallt och inte betala mer än vad du faktiskt har råd med!

Jämför hantverkare

För att få en smidig renovering är det viktigt att anlita seriösa och duktiga hantverkare. Innan du anlitar ett byggföretag är det därför viktigt att kontrollera att företaget är godkänt för F-skatt och inte har några skulder hos Kronofogden. Du bör också ringa till flera referenser och jämföra offerter. Låter det jobbigt och tidskrävande? Använd Servicefinder så tar vi hand om den biten åt dig. Skapa en förfrågan så matchar vi ihop dig med kontrollerade hantverkare  i ditt område. Du kan sedan jämföra både offerter och omdömen från tidigare kunder innan du gör ditt val. Att använda tjänsten är helt gratis.

Skapa en förfrågan och få hjälp med renoveringen här.