Installera jacuzzi – 5 tips för dig som vill ha ett spabad!

Att installera en jacuzzi eller ett spabad utomhus är en dröm för många. Finns det något skönare än att hoppa in i ett varmt bubblande bad när det snöar och är minusgrader utomhus? Vad är då viktigt att tänka på om man vill installera en jacuzzi utomhus? Här är våra 5 bästa tips som hjälper dig att navigera rätt!

installera jacuzzi

1. Välj en plats

Välj en plats på tomten eller altanen där du vill placera din jacuzzi. Om badet ska vara på altanen kan du välja att ha det ovanpå eller sänka ned det. Tänk på att altanen måste ha tillräckligt bärighet för att tåla tyngden. Vill du istället ha din jacuzzi på tomten är det smart att välja en plats nära huset för att göra det enklare att vinterbada. Tillgång till el och VVS är andra faktorer som påverkar placeringen av ditt bad. Om du har möjlighet att placera badet under ett tak eller en pergola kan det vara en smart idé för att skydda den mot snö och regn. Ta gärna hjälp av en expert för att avgöra den perfekta platsen!

2. Gör en budget

Hur mycket kan du tänka dig att betala för en jacuzzi? Sätt ihop en budget där du räknar med jacuzzi, tillbehör och kostnad för installation.

Priset för jacuzzi varierar mycket beroende på storlek och funktionalitet. Ett uppblåsbart bad är ett billigare alternativ än fasta bad. Nackdelen med uppblåsbara bad är att de oftast inte är lika sköna som fasta bad, och saknar en del funktioner som du annars kan få. Ett ”vanligt” fast bad brukar kosta mellan 50 000 – 100000 kronor. Ett tips är att köpa en jacuzzi på exempelvis rea. Kolla alltid vilka tillbehör som ingår och hur länge garantin gäller.

3. Hitta rätt jacuzzi

Ett bra första steg är att fundera över hur stort badet ska vara. Vill du ha en badtunna för två eller är det viktigt att vänner och familj får plats?

Vilka funktioner vill du att jacuzzin ska ha? Utbudet av finesser är många och du kan få alltifrån reglerbara massagefunktioner till musikanläggningar och mjuka dynor. Skriv ner dina önskemål på en lista och ta med dig till butiken för att få hjälp att hitta rätt i djungeln av bad.

Att jacuzzin är enkel att rengöra är viktigt för många. Kolla därför att lock ingår i priset. Lock skyddar badet under vintern, men även mot smuts och löv och annat som kan trilla ner i vattnet. Välj gärna ett isolerat lock för att få en mer energieffektiv uppvärmning.

4. Anlita en installatör

När du satt en budget och bestämt dig för en jacuzzi är det dags att hitta en behörig installatör som kan hjälpa dig att installera badet. Med Servicefinder får du hjälp att hitta både elektriker och rörmokare. Skapa en förfrågan på vår hemsida så matchar vi ihop dig med professionella installatörer i ditt område! Du kan också vända dig till en återförsäljare om du vill få hjälp med installationen – de kan ofta koppla ihop dig med rätt personer.

5. Ta hand om din jacuzzi

När din jacuzzi är på plats är det viktigt att underhålla badet. Byt vattnet 2- 3 gånger per säsong och rengör filtret en gång i månaden. Du behöver också kolla att vattnets pH ligger mellan 7.2 – 7.6. Detta gör du enkelt med en sticka. För att ta reda på hur du ska underhålla just ditt bad ska du kolla i manualen. Du kan också vända dig till din återförsäljare för att få mer information om underhållning.

Vill du få hjälp med installation av en jacuzzi? Klicka här för att skapa en gratis förfrågan.