Dags för husdränering? Det här bör du tänka på!

Har du koll på allt? Det är en hel del att tänka på när du ska utföra en dränering. Nummer ett är att du bör ta reda på om det verkligen behövs en dränering. Man brukar säga att om det har gått mer än 30 år, ja då kan det vara dags för en husdränering.

Husdranering

Planering – börja planera i tid

Att göra en husdränering är ett omfattande projekt och det är mycket du ska tänka på. Det är mycket som kan gå fel om du inte har gjort en ordentlig hemläxa innan. Det kan vara bra att tänka på när på säsongen som det är läge att dränera. 

I många fall är det enklare att dränera på vintern eftersom det är tjäle i marken vilket gör att jorden är mer fast till skillnad från på sommaren då jorden är varm och torr och gärna smular.

Anlita en markentreprenör eller göra jobbet själv?

Om du inte har 100 procent koll på hur du ska göra en husdränering är det absolut bästa tipset att anlita en markentreprenör som får göra jobbet. Eller i alla fall de mest avancerade bitarna där risken är som störst att det blir stora konsekvenser om du gör ett misstag. Värt att tänka på här är att du kan utnyttja ROT-avdraget där du får göra avdrag på arbetskostnaden om du uppfyller kriterierna för detta. 

Om du gör det själv

Lyssna med ditt försäkringsbolag, ibland har de särskilda krav på den som ska utföra jobbet. Glöm inte heller bort att kolla upp var dina el-, vatten-, och avloppsledningar går i marken så du inte riskerar att gräva upp dessa av misstag. Tänk också på att du måste ta bort allt som kan vara i vägen. Har du en altan måste den monteras ned eller om du har en uteplats med stenplattor måste det tas bort. Det ska vara helt fria ytor så det är lätt att gräva. 

Har du gjort en budget?

Som du vet tenderar många projekt att dra iväg i pris. Därför är det bra att göra en budget innan du sätter igång så du vet att du klarar kostnaderna. Det gäller oavsett om du väljer att göra det själv eller om du anlitar en markentreprenör. Gör du det själv räkna med alla materialkostnader men också kostnader som kan tillkomma beroende på hur marken ser ut. 

Faktorer som ligger till grund för vad det kommer kosta dig är bland annat: 

  • Framkomlighet på tomten, är det fri passage för grävmaskiner
  • Om det finns föremål under jorden som behövs tas bort
  • Marklutningen
  • Eventuella berg som behövs sprängas
  • Om det endast är husgrund eller om du har ett källarplan

Det är bra att se till så att du har en extra buffert för oväntade kostnader i samband med din husdränering. När du har grävt upp runt huset kanske du upptäcker att husgrunden är skadad och då behöver du åtgärda det också. 

När du väl gjort en budget kommer du säkert att märka att det faktiskt kan vara värt att anlita ett företag som utför dräneringsjobbet åt dig. Då får du en offert och vet vad priset kommer landa på om inget oförutsett inträffar under arbetets gång. Det brukar kännas tryggt att i förväg veta vad ett arbete kommer kosta. 

Jämför priser 

Har du insett att det är säkrast att anlita ett företag som utför din husdränering åt dig är det bra att jämföra med olika företag. Hos oss kan du snabbt och enkelt skicka en förfrågan och få svar från flera olika företag. 

Skriv avtal 

Har du beslutat dig för att anlita en markentreprenör som utför jobbet åt dig då måste du se till så att ni har upprättat ett tydligt avtal innan ni sätter igång arbetet. Tänk på att kolla så att företaget har försäkringar. Kom ihåg att aldrig betala något innan arbetet är utfört. 

Se också till så att det står i avtalet att den som utför arbetet också återställer tomten i så gott skick som möjligt.  

Tips från dräneringsproffet

En av våra anslutna företag Göttsche Entreprenad delar nedan med sig av sina supertips om vad du ska tänka på när du anlitar en entreprenör. Det kan låta som mycket att ha koll på men allt har att göra med att entreprenören vill utföra ett bra jobb där du blir nöjd.

Göttsche Entreprenads supertips:

Be om meritlista 

Be om meritlista från entreprenörer du väljer att ta in, be om bilder och referenser och hur dom genomfört liknande jobb innan, viktigt att man har förtroende för just den entreprenören man tar in då det handlar om stora investeringar för dig som privatperson eller företag. 

Kontraktet 

Att ni har ett kontrakt med markentreprenören är mycket viktigt. Ett tips är att använda hantverksformulären 17 och entreprenadkontraktet abs18. De är framtagna av Villaägarna, Konsumentverket och Byggindustrin vilket ger klara villkor om vad som gäller samt att båda parter är överens innan arbetet startar. 

Ha förståelse 

Ha i åtanke att många delar i en entreprenad är komplexa och förutsättningar som fanns från start kan förändras på kort tid. Därför är det bra att ha en öppen kommunikation med din entreprenör och bolla idéer. Många har bra och tidseffektiva lösningar som håller nere oförutsedda tillkommande kostnader, vi finns där för att hjälpa dig i dina projekt. 

Bolla idéer

Bolla gärna idéer och tankar med din markentreprenör under själva projektet, de vill leverera kvalitet men framför allt ett mervärde i dina investeringar. 

Underlag som är bra att ha till hands

Ta gärna fram underlag, ju mer desto bättre såklart. Din markentreprenör vill kunna göra ett bra jobb och minimera risker därför är det mycket bra att vara förberedd med underlag. På www.ledningskollen.se kan ni ta fram underlag för olika ledningar som är kopplat till fastigheten eller tomten, även Nybyggnadskontoret kan också bistå med ritningar och ledningsritningar. Dela gärna ritningar med din markentreprenör så de kan ta fram en plan på hur hus, mark och ledningar är utformade, de kan då genomföra arbetet utifrån den planen. 

Ledningar etc.

Observera att ledningar även kan avvika från de underlag som finns att hämta. Det är då väldigt viktigt att du som beställare rapporterar detta direkt till kommunen, det kan innebära direkt fara att ledningar som inte finns utmarkerade plötsligt dyker upp i marken. Skulle ledningar inte vara utmarkerade utan ligger fel, kan ni som konsument kräva ersättning av kommunen eller de som lagt dit kablarna. 

Vill du komma i kontakt med markentreprenörer som hjälper dig med din husdränering? Skicka in din förfrågan redan idag och få svar inom kort!