Attefallshus: bra att veta när du ska bygga gästhus

Drömmer du om ett större gästhus eller har du rentav bestämt dig för att du ska bygga ett? Då kan du glädjas av att få bygga attefallshus som är 30 kvadrat. Här får du koll på vad som är bra att veta innan du börjat bygga och när huset är klart.

attefallshus 30 kvadrat

Attefallshus 30 kvadrat

Tidigare i år ändrades lagen så att du nu får bygga komplementbostadshus som är 30 kvadratmeter. Tidigare var det 25 kvadrat som var maxgränsen för hur stort du fick bygga utan krav på bygglov. För att du ska få bygga ett attefallshus på 30 kvadrat är det viktigt att känna till att det endast gäller hus som anses vara ett bostadshus. Det måste alltså vara utrustat med dusch/toalett och kök för att räknas som ett bostadshus. Gränsen för 25 kvadrat gäller fortfarande om du ska bygga hus som till exempel garage, växthus och andra typer av byggnader som inte har boendestandard. 

Anlita en byggfirma till ditt attefallshus

Om du inte är en van byggare är det alltid säkrast att anlita ett byggföretag som bygger huset åt dig. Det går också oftast mycket fortare eftersom de förmodligen byggt många hus tidigare och vet precis hur man gör. Vill du ha hjälp med att komma i kontakt med ett byggföretag kan du skicka en förfrågan här. Kom ihåg att fråga efter referenser och kolla om företaget har några omdömen. Be också om fast pris för då vet du att det inte kommer springa iväg i pris om inget oförutsett skulle inträffa som inte är byggföretagets fel såklart. 

Bygganmälan för ditt attefallshus

Innan du sätter igång att bygga ditt attefallshus eller om du köper ett färdigt modulhus är det viktigt att du skickar in en bygganmälan till din kommuns byggnadsnämnd. Det kan du göra antingen genom en digital eller fysisk blankett som du skickar till byggnadsnämnden. 

När anmälan är inskickad måste du få ett startbesked från kommunen som godkänner ditt tänkta bygge. För att du ska få ett startbesked kan det hända att du behöver skicka in en hel del ritningar. Det kan vara allt som gäller husets konstruktion såsom takstolsritningar, va-ritningar, grundritningar etc. 

I väntan på startbeskedet

Medan du väntar på startbeskedet kan du börja fundera på hur du vill ha det invändigt i ditt hus. Ska det vara ett gästhus till din sommarstuga, då kanske du vill ha det lite mer lantligt eller har du tänkt bygga huset på din villatomt då kanske du är ute efter något mer modernt. Du kan få mycket inspiration genom att googla på attefallshus eller köpa inredningstidningar. 

En bra sak att tänka på när man planerar inredning är att det ska vara kvadratsmart eftersom det är en relativt liten yta där du ska få plats med både kök, badrum och sovrum. Många attefallshus kan byggas med ett loft eftersom du får bygga det 4 meter högt vilket bidrar till en extra sovavdelning om man vill. Det är en spännande tid att planera hur det ska se ut invändigt men givetvis är det ju mest spännande att se slutresultatet när huset är klart. 

När startbeskedet kommit

Nu kan du kontakta din byggfirma och meddela att startbeskedet har kommit för då är det fritt fram att börja bygga ditt attefallshus. För att bygget ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt att hela tiden ha en dialog med byggföretaget så att du vet vad som görs om du inte själv har möjlighet att vara på plats. Likaså om det uppstår något problem i samband med byggnationen, då är det bra att hålla en god kontakt under hela byggnationstiden. 

Det är bra om du kan be byggföretaget om en byggplan där de specificerar vad och när saker ska göras. En bra idé är att byggplanen är med som bilaga till ert avtal som båda parter skrivit under. På så sätt har du då dokumentation om bygget skulle bli försenat eller om det är något annat som inte går enligt planen. 

När ditt attefallshus är klart

Nu är det inte konstigt om man är ivrig på att få flytta in i sitt nybyggda attefallshus. Innan du kan göra det behöver du få ett slutbesked från din kommun. Ditt hus får alltså inte användas innan du har fått slutbeskedet. Det kan räcka med att skicka in bilder på huset till kommunen för att få ett slutbesked men säkrast är att höra med byggnadsnämnden hos din kommun vad som gäller för dig.

Välkommen att flytta in i ditt attefallshus

När slutbeskedet har kommit är du varmt välkommen att flytta in i ditt hus. Det är nu det roliga med inredningen börjar. Kanske har du redan bestämt dig för hur du ska inreda men ibland vill man bo in sig lite för att känna efter hur man vill ha det. Även om det bara är ett gästhus så vill man ju såklart ha det trevligt och ombonat. 

Glöm inte uteplatsen

Har du ett hus med uteplats kom ihåg att den gärna vill inredas också. Den kan göras riktigt ombonad med rätt utemöbler. Låt dina gäster trivas som fisken i vattnet när de är hos dig, då kommer de garanterat att vilja komma tillbaka. 

Är du sugen på ett attefallshus och vill komma i kontakt med en duktig byggfirma? Skicka in din förfrågan här nedan och få svar från våra professionella hantverkare. 

skapa en förfrågan här