5 tips – så väljer du golv till din bostad

Att lägga nytt golv är ett kul projekt som förvandlar hela bostaden. Samtidigt kan det vara svårt att navigera rätt i djungeln av golvmaterial och färger. Här är 5 tips som gör det lättare för dig att välja golv till ditt hem.

renoveringsobjekt

Golvet sätter känslan

Fundera över vilken känsla du vill ha i rummet. Om rummet är litet eller har dåligt ljusinsläpp ska du välja ett ljust golv för att skapa en rymligare känsla. Är du efter en mer intim och ombonad känsla så är golv med naturmaterial ett bra alternativ. Ljust trägolv reflekterar ljus och bidrar till att rummet kännas luftigare och rymligare.

Välj ett tåligt golv för hall och kök

När du väljer golv är det superviktigt att ta hänsyn till vilket rum du ska lägga golvet i. Golv i hall och kök utsätts generellt för mest slitage, så välj ett tåligt golv för dessa utrymmen. I sovrum och vardagsrum behöver du inte vara lika försiktig (om du inte har småbarn) 🤗. Men oavsett är en matta alltid att rekommendera för att underhålla golvet på bästa sätt.

Skapa en förfrågan och jämför omdömen och offerter från flera golvläggare.

Lägg golvet i rätt riktning

En annan faktor som påverkar känslan för rymlighet i rummet är vilken riktning golvet ligger. Om rummet är smalt bör golvet läggas horisontellt för att ”bredda” rummet. Att lägga golvet diagonalt är perfekt för att få en luftigare känsla om rummet är litet.

Olika golv för olika rum

Trä- och parkettgolv: Passar bra att lägga i hela bostaden (förutom våtrum), men tänk på att välja ett tjockare golv för att ha möjlighet att slipa ytskiktet om det skulle behövas.

Sten- och klinkergolv: Tåligt, hållbart och passar bra i hall och badrum.

Laminatgolv: Passar bra i hall och kök. Ytan av plast gör att golvet är vattenavvisande och tåligt för slitage.

Vinylgolv: Vinylgolv är slittåligt och tål även fukt bra. Golvet är även mjukare och har en ljuddämpande effekt. Med andra ord – ett perfekt alternativ för barnrummet eller köket!

Textilgolv: Textilgolv ger en ombonad och mysig hotellkänsla och passar bra i ett sovrum eller en walk-in closet. Nackdelen är att textil är svårare att städa och lättare samlar på sig smuts.

Skapa en förfrågan och jämför omdömen och offerter från flera golvläggare.

Vad tycker du är snyggast?

När du har kommit så här långt i planeringen har du förmodligen eliminerat vissa golvval. Och då är det dags att fundera över vad du tycker är snyggast. Om du har svårt att välja golv har vi på Servicefinder många duktiga golvläggare som gärna hjälper till med golvläggning och rådgivning. Här kommer några golv vi på Servicefinder är extra förtjusta i. 😍

Inspiration

Skapa en förfrågan och jämför omdömen och offerter från flera golvläggare.